SUNUCU - 05 Haziran, 2020, @artviasyazilim
Web Sitesi Veri Tabanı Yedekleme / MSSQL Yedek Alma
MSSQL
veritabanı adına, aslında birçok şekilde yedekleme yapabilirsiniz. .sql, .bak,
.ldf & .mdf gibi farklı uzantıların oluşturduğu dosyaları da çeşitli
yöntemlerle de veri tabanı yedeği oluşturabilirsiniz. Microsoft SQL Server 2014
dahilinde olan Management Studio ile yedekleme işlemini en kolay şekilde
yapabilirsiniz. MSSQL yedek alma işlemlerini sizlerle paylaşacağız.
SQL Server
Management Studio Nedir?
Management
Studio, tüm
işlemleri yapmak ve ayrıntıları çözmek ve yedekleme gibi kimi işlemleri
yapabilmek adına; tümleşik bir ortam olarak karşımıza çıkmaktadır. SQL Server'a
erişebilmek adına, tüm kullanıcılara erişebilme imkanını ortaya koyar ve aynı
zamanda; çok çeşitli olmak üzere birçok grafik araçları beraberinde, zengin
komut dosyası düzenleyicisini bir arada tutmaktadır.
Generate
Script Yöntemi ile SQL Yedek Nasıl Alabilirim?
Birazdan
aşağıdaki adımları izleyerek, Microsoft SQL Server Management Studio yardımı
ile nasıl yedek alınacağını göreceksiniz.
• Managment Studio üzerindeki oluşan ilgili alandan, Databases seçeneğine tıklayarak, işlem yapmanız gereken veritabanını seçebilirsiniz.
• Daha sonrasında da karşınıza farklı bir seçenek çıkacaktır ve sağ tıklayarak karşınıza çıkan "Task" bölümüne tıklayın. Buradan sonra ise karşınıza bir menü çıkacaktır ve oradan da; "Generate Scripts"seçeneğini tıklayın.
• Sonrasında karşınıza bir pencere çıkacaktır ve oradan da yapmanız gereken "Next" seçeneğine tıklamak olacaktır.
• Daha sonrasında karşınıza farklı bir devam penceresi çıkacaktır ve burada dikkat edilmesi gereken başka bir durum karşımıza çıkmaktadır. İlgilendiğiniz veritabanı yerine sadece bir tablo ya da birkaç tablo üzerinden işlem yapacaksanız; "Select specific database objects " seçeğini işaretleyerek ilgili tabloyu seçebilirsiniz. Fakat hepsini yedeklemek istiyorsanız, yapmanız gereken; "Script entire database and all database objects" seçeneği işaretli şekilde next'e basmak olacaktır.
• Buradan karşınıza yine bir devam niteliği şeklinde sayfa çıkacaktır ve Set Scripting Options seçeneğinden, "Advanced" menüsüne ilerleyin ve gelişmiş yedekleme ayarlarını bulun.
• Seçtiğiniz seçenek sırasında karşınıza çeşitli yine seçenekler gelecektir. İlgili alandan sonrasında "Script for Server Version" seçeneği sizleri karşılayacaktır. Bu durumsa sağ tarafta farklı bir seçenek penceresi açılacaktır. Buradan ilgili programın sürümlerini seçebilirsiniz.
• Aynı penceren, yukarıdaki maddede karşınıza çıkan işlemi yapabilirsiniz. Yine aynı pencereden "Types of data to script" seçeneğini işaretleyin ve ardından data ve diğer bir seçenek olan schema seçeneğini işaretli tutarak devam edin.
• Advanced Scriptings Opsions 'ta sizlerinde istediği bazı parametreler olabilir. Bu seçtikten sonra "OK" seçeneğini işaretleyin ve "File Name" seçeneğini kontrol ettikten sonra OK yaparak devam edin.
• Karşınıza Summary penceresi çıkacaktır ve burada yapmanız gereken herhangi bir işlem yoktur ve sadece özet bilgiler bulunur. Next seçeneği ile devam edebilirsiniz.
• Yine farklı bir pencereden artık Finish tuşunu tıklayabilirsiniz. Eğer isterseniz; "Saze Report" seçeneğinden, işlem özetini HTML şekilde indirebilirsiniz.
Alternatif Seçenek
• Buradan ise; .bak uzantılı Microsoft SQL dahilinde bir yeden oluşturabilirsiniz. Yine aynı program üzerinden sırası ile; "Databases", veritabanına sağ tıklayarak "Task" ve sonrasında "Back Up" seçeneklerini tıklayabilirsiniz.
• Yeni bir sayfa ile karşı karşıya geleceksiniz ve buradan da; "Backup type" seçeneğini "Full" yapmalısınız. Destination alanında bir dosya yolu bulunur ve bunu değiştirmek adına; Contens'e tıklayarak değiştirebilirsiniz.
• Daha sonrasında da "OK" seçeneğine tıklayabilirsiniz ve bu durumda işleminiz gerçekleşmiş olacaktır. Dosya boyutuna göre işleminiz uzun ya da kısa sürebilir.
* Bu makale Artvias Yazılım için hazırlanmıştır. İzinsiz kullanımı telif hakkına tabidir.